5.2.11

Συνέντευξη: Sun of Nothing

Με την ευκαιρία της κυκλοφορίας του τρίτου δίσκου των Sun of Nothing "The Guilt of Feeling Alive", επικοινωνήσαμε με το συγκρότημα για δυο όμορφα λογάκια.


Τρίτο άλμπουμ σε οχτώ χρόνια. Αν μη τι άλλο οι Sun of Nothing δεν βιάζονται. Τρία άλμπουμ διαφορετικά μεταξύ τους, αλλά όλα Sun of Nothing. Η εξέλιξη στον ήχο της μπάντας αντικατοπτρίζει και τις αλλαγές στις ζωές των μελών και των μεταξύ σας σχέσεων, ή την καλύτερη συνεννόηση μέσω προβών/jamming? 
Η εξέλιξη του ήχου προέρχεται από της ζωές που ζούμε από αυτά που ακούμε από αυτό που είμαστε και από αυτά που αισθανόμαστε! Και σίγουρα όσο παίζεις πιο πολύ με κάποιον τόσο πιο πολύ δένει η χημεία των ατόμων μεταξύ τους. Πρόκειται για φυσική εξέλιξη πάνω από όλα ανθρώπων και μετά ήχου!

Κάποια παιδιά δυσκολεύονται να βρουν το ντεμπούτο σας. Όπως κι εγώ το demo του 2002. Υπάρχει περίπτωση να επανακυκλοφορήσει το παλιότερο υλικό σας;
Προς το παρόν όχι δεν υπάρχει κάποια σκέψη για κάποια επανακυκλοφορία. Το cd θα μπορούσε ίσως. Το demo όχι, εντελώς απίθανο στην μορφή που βγήκε να επανακυκλοφορήσει. Ίσως σαν bonus κάπου θα μπορούσε, αλλά προς το παρόν όπως είπα δεν έχει προγραμματιστεί κάτι!

Τα κομμάτια του νέου άλμπουμ τα παίζετε κάμποσο καιρό ζωντανά (όπως συνέβη και στα προηγούμενα άλμπουμ σας). Τι είναι πιο σημαντικό για να αποφασίσετε ότι το κομμάτι είναι "έτοιμο" ή αν "θέλει ακόμα δουλειά"? Τζαμάρισμα στο στούντιο ή τεστάρισμα στο λάιβ?
Για να κυκλοφορήσει κάτι κάτω από το όνομα sun of nothing απλώς πρέπει να έχει τεσταριστει στο στούντιο και στην καρδιά μας. Δηλαδή να μας κάτσει και να πούμε οκ ως εδώ πάει αυτό είναι! Να νοιώσουμε ότι εκεί που ήταν να πάει πήγε.


Τα άλμπουμ σας παρουσιάζουν διαφορές μεταξύ τους, όμως οι Sun of Nothing έχουν καταφέρει να αναπτύξουν προσωπικό ήχο. Νιώθετε αυτό μπορεί να σας περιορίζει? Θα πετάγατε μια ιδέα απλά επειδή "δεν είναι Sun of Nothing"?
Δεν νομίζω ότι θα πετάξαμε κάτι επειδή δεν είναι sun of nothing! To πρώτο με το δεύτερο δεν έχουν μεγάλη σχέση μεταξύ τους. Ούτε το δεύτερο με το τρίτο έχει μεγάλη σχέση! Όποτε όπως βλέπεις όχι μονό δεν πετάμε της ιδέες που δεν είναι sun αλλά της χρησιμοποιούμε από την αρχή. Δεν ορίζουμε τι θα παίζουμε. Ορίζεται από την πορεία μας στον χρόνο και στην ζωή!

Το καινούριο άλμπουμ έχει (σε σύγκριση με τα δυο πρώτα) πιο καθαρό ήχο, τα όργανα ξεχωρίζουν καλύτερα μεταξύ τους στη μίξη. Συνειδητή επιλογή ή απλά θέμα εμπειρίας?
Μπορείς να γράψεις έναν δίσκο, να έχεις ωραίες ιδέες και να τον βαλτώσεις στην παράγωγη. Νομίζω ότι συνειδητά έγινε, θέλουμε να ακούγεται αυτό που παίζουμε τόσο στον δίσκο όσο και σε μια live εμφάνιση όπως το έχουμε γράψει και μας αρέσει.

Ακούγοντας την νέα δουλειά το συναίσθημα είναι παρόμοιο με τις προηγούμενες. Νιώθω σαν να βλέπω τη μπάντα να τζαμάρει στο στούντιο. Αυτή είναι τελικά η ουσία των Sun of Nothing? Ή λάθος πράματα ακούω τόσα χρόνια? 
Είμαστε αυτοί που είμαστε και παίζουμε αυτό που είμαστε. όποτε μάλλον σωστά ακούς όλα αυτά τα χρόνια χαχαχα!!!



To εξώφυλλο θυμίζει "...And Voices, Words, Faces, Complete the Dream", αλλά η αλήθεια είναι πως είναι αρκετά χαρακτηριστικό και πρωτότυπο. Μια φορά να το δεις σου μένει. Συνδέεται με τους στίχους ή ταιριάζει στο γενικότερο feeling της μουσικής?
Ευχαριστούμε για τα καλά σου λογια! Η αλήθεια είναι ότι μας αρέσει το artwork σαν artwork σαν κάτι που συμπληρώνει την μουσική και τους στίχους. Το εξώφυλλο έχει δουλευτεί από τον Γιάννη τον κιθαρίστα μας πάνω στους στίχους και είναι λογικό να σου θυμίζει τον πρώτο δίσκο γιατί πάλι ο Γιάννης είχε επιμεληθεί το artwork!

Πέρα από τα κομμάτια του άλμπουμ, άλλο ένα κομμάτι θα το βρούμε στην συλλογή της Spinalonga Recs, ενώ ευχάριστη έκπληξη η διασκευή Amebix. Δεν μας είχατε συνηθίσει σε διασκευές. Πώς έκατσε αυτή τη φορά?
Βασικά επικοινώνησαν μαζί μας για δυο συλλογές και είπαμε οκ ας το κάνουμε! Η συλλογή της spinalonga βγήκε τώρα είναι διπλή θα πωλείται 5 ευρώ και νομίζω ότι αξίζει τα λεφτά της με το παραπάνω! Το tribute στους amebix έχει αργήσει αλλά ελπίζω ότι θα κυλήσουν όλα ομαλά.

Βαλκανική περιοδεία λέει. Νομίζω είναι και η πρώτη φορά που βγαίνετε εκτός συνόρων. Πώς το βλέπετε το ζήτημα? Πιστεύετε ότι ήρθε ο καιρός για το "μεγάλο βήμα" ή "πάμε και βλέπουμε"?
Θα το δούμε όπως κάτσει και όπως μας κατσει! χααχχαχαχα! Πιστεύω ότι είμαστε σε πάμε και βλέπουμε mood γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι σου επιφυλάσσει το μέλλον και η μοίρα!

Οι Sun of Nothing βγάζουν την εικόνα μιας μπάντας με όραμα, αφοσιωμένη στη μουσική της. Δεν ακούγονται "βρώμες" για σας, δεν μπλέκετε σε ίντριγκες. Πόσο δύσκολο είναι για μια ελληνική μπάντα να μην μπλέξει με τη μιζέρια της "ελληνικής σκηνής"?
Δεν υπάρχει κανένα νόημα να μιζεριάζεις και να ασχολείσαι με κουτσομπολίστικα θέματα ή τίποτα βλαμμένες καταστάσεις. Ασχολούμαστε με την μουσική μας και με τίποτα άλλο. Ο καθένας μπορεί να κάνει ότι θέλει. Κοίτα, άμα δεν θέλεις να μπλέκεις απλώς δεν μπλέκεις!


Sun of Nothing, Agnes Vein, Universe217, Lucky Funeral, Dead Congregation και γενικότερα ένας σκασμός από ελληνικές μπάντες που όχι απλά "κοιτάνε στα μάτια τα θηρία του εξωτερικού" (sic), αλλά τις περισσότερες φορές καταφέρνουν από νωρίς να έχουν δική τους μουσική ταυτότητα. Πώς είναι να αποτελείς μέρος αυτής της φάσης? Κάποιες άλλες μπάντες που πρέπει να προσέξουμε και ίσως να μην το'χουμε κάνει ακόμα?
Ruined families. this is past, endsight, sarabande, national pornographik, nechayevschina, earth of distrust και άλλες σίγουρα που ξεχνάω τώρα. Πράγματι πολλές από αυτές τις μπάντες κοιτάνε στα μάτια τις μπάντες του εξωτερικού και κοντράρονται στα ισα άμα μπορούμε να το πούμε αυτό! Απλως γεωγραφικά είμαστε λίγο δύσκολα, αλλά πιστεύω ότι όποιος αγαπήσει αυτό που κάνει θα μπορούσε να το κάνει και έξω!

Σχέδια από δω και πέρα?
Τα σχέδια που έχουμε είναι να είμαστε καλά στην υγεία μας, να ανναρώσει γρήγορα το πόδι του Δημήτρη, να παίξουμε την μουσική μας σε νέους ανθρώπους και να περάσουμε όμορφα! Και να περνάμε ωραία και καλά γενικά.

Σας ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη και καλή συνέχεια με το φανταστικό νέο άλμπουμ.
Εμείς ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον και για τις ωραίες ερωτήσεις!


*Το νέο άλμπουμ των Sun of Nothing κυκλοφορεί μέσω της Catch the Soap και διατίθεται εδώ,
ενώ 3 (από τα 5) κομμάτια του δίσκου παίζουν streaming εδώ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin