13.7.12

Om - Advaitic Songs (2012)

Ήταν αναμενόμενο πως η προσθήκη ενός τόσο πληθωρικού drummer όπως ο Emil Amos (Grails) θα άλλαζε το πρόσωπο των Om. Πόσο δε μάλλον η ενσωμάτωση του πολυπράγμωνα Robert Aiki Aubrey Lowe (aka Lichens, είχε συμμετάσχει και στο προηγούμενο άλμπουμ) στις ζωντανές εμφανίσεις της μπάντας την τελευταία τριετία. Μπορεί η μορφή του Ιωάννη του Βαπτιστή στο εξώφυλλο να συνεχίζει την παράδοση της ορθόδοξης αγιογραφίας στα εξώφυλλα του σχήματος από το "Pilgrimage" και πέρα, όμως εδώ έχουμε την ολοκλήρωση της μετάλλαξης που τα δύο "Cremation Ghat" στο "God is Good" άφηναν δειλά να εννοηθεί πως θα συνέβαινε. Οι σημερινοί Om είναι μια άλλη μπάντα πια, η οποία μπορεί να εξερευνά ακόμα τη Μέση Ανατολή, αλλά διαλέγει άλλες διαδρομές.
Από τη φωνητική mantra της (αγνώστων λοιπών στοιχείων) Kate Ramsey στο εισαγωγικό "Addis" μέχρι το ταξιδιάρικο κλείσιμο του "Haqq al-Yaqin", το -άλλοτε ηγετικής σημασίας- παραμορφωμένο μπάσο του Al Cisneros εμφανίζεται μόνο για ένα τετράλεπτο στο "State of No Return". Οι συνθέσεις βασίζονται σε μια πρωτόγνωρη για την μπάντα ποικιλία παραδοσιακών ανατολίτικων οργάνων, ήχων, ρυθμών και κλιμάκων και ένα -μάλλον αμήχανο- τσέλο της Jackie Perez Gratz (Giant Squid) να καλύπτει σχεδόν τα πάντα, αλλά να μεγαλουργεί στο "Haqq al-Yaqin". Ο Cisneros μένει κυρίως σε δεύτερο πλάνο, αλλά μόλις τελειώνει το επιβλητικό κάλεσμα του τελάλη για την προσευχή "Labbaika Allahuma Labbaik", groov-άρει χαρισματικά σε ένα έξοχο "Sinai".
Οι σημερινοί Om δεν είναι οι Om που γνωρίσαμε παλιά. Το "Advaitic Songs" ακούγεται περισσότερο σαν ένας "Grails" δίσκος, παρά σαν ένας "Om" δίσκος. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό γιατί αφ'ενός το τελευταίο Grails ήταν απογοητευτικό και ο Amos επανορθώνει εδώ, και αφ'ετέρου είναι πολύ κοντινό το παράδειγμα του (άλλοτε συνοδοιπόρου το Cisneros) Matt Pike που έχει εγκλωβίσει τον ήχο των High on Fire σε μια μανιέρα με στενάχωρα αποτελέσματα. Το "Advaitic Songs" είναι ένα τολμηρό βήμα για τους Om και ένα πολύ καλό άλμπουμ. Αλλά στο τέλος της μέρας, αποφάσισα ότι η καρδιά μου έχει περισσότερο χώρο για εκείνους τους μονολιθικούς Om των Cisneros/Hakius παρά για τους σημερινούς...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin