10.4.11

Electric Wizard, Agnes Vein, 9.4.2011, Gagarin205, Αθήνα

Δεν περίμενα με τίποτα τόσο πολύ κόσμο στη δεύτερη επίσκεψη των βρετανών στη χώρα μας, μετά από εκείνο το (καλώς εννοούμενο) όργιο στο Αν τον Οκτώβρη του 2005. Το gagarin γέμισε θυμίζοντας συναυλία mainstream σχήματος, επιβεβαιώνοντας και την συνθετική ανάκαμψη των Electric Wizard στους δύο τελευταίους δίσκους. Με μια μικρή καθυστέρηση και ενώ τα ηχεία έπαιζαν κακό trigger-metal και 90s mainstream power metal (για όνομα!), το σημαντικότερο doom γεγονός για φέτος (μαζί με την εμφάνιση των Pentagram σε 8 μέρες) ξεκινούσε.

Τη βραδιά άνοιξαν οι Agnes Vein με κομμάτια τόσο από το τρομερό "Duality" όσο και με νέες συνθέσεις που δείνουν τάση για πιο εκλεπτυσμένες και πολύπλοκες δομές. Συγκλονιστικοί σε σημεία, γενικώς πανάξιοι, κέρδισαν ένα ειλικρινές και παθιασμένο χειροκρότημα από τα κοινό. Στιβαρά τύμπανα, ιδιαίτερες συνθέσεις στο περίεργο blackmetal/epic/sludge/doom ύφος τους. Ήθελα και το "Duality" στο τέλος όμως.
Οι Electric Wizard δε χρειάζονται συστάσεις, είναι (μετά τους Reverend Bizarre) η κορυφαία doom μπάντα των 00ς, το τωρινό line-up δουλεύει τέλεια. Ο Oborn έχει γίνει λίγο σα κιοφτές αλλά δε μας νοιάζει γιατί η φωνή του παραμένει θολή και ειρωνική, η Liz είναι το απόλυτο metal milf και γενικότερα ΘΕΑ, ο Τάσος στο μπάσο είναι πραγματικά τρομακτικός, ενώ ο Rutter στα τύμπανα μπορεί να μην είναι Greaves αλλά είναι άψογος.
Από άποψη ήχου, ήταν το κάτι άλλο: Θορυβώδης, κτηνώδης και βουρκωμένος, αλλά ΘΕΪΚΟΣ, με ανάγκασε να μετακινηθώ προς το ηχείο για να απολαύσω όσο το δυνατόν περισσότερη doom θολούρα. 
Ξεκίνησαν με το "Chosen few" και το σετλίστ βασίστηκε κυρίως στα τελευταία άλμπουμς, με ιδιαίτερη έμφαση -προφανώς- στο πολύ καλό περσινό άλμπουμ. Το κοινό ανταποκρίθηκε στα νέα κομμάτια με highlight το (συναυλιακής υφής) "Black Mass". Είχε προηγηθεί όμως μια γερή βουτιά στο παρελθόν με το "Return Trip" από το "Come my Fanatics" του 1997.
Το κονονικό σετ θα τελείωνε μετά τη δυνατή εκτέλεση του "Dopethrone" και πραγματικα η μπάντα αποσύρθηκε, τα φώτα άναψαν, από τα ηχεία άρχισε να ακούγεται ξανά κακό trigger-metal, οι τεχνικοί βγήκαν και μάζευαν καλώδια, αλλά ο κόσμος δεν έφευγε. Εκεί καθηλωμένοι περίπου 1000 άνθρωποι ζητούσαν επιτακτικά "more", και κάνα τέταρτο μετά, η μπάντα ξαναβγήκε για μια εκτός προγράμματος εκτέλεση του "Funeralopolis". Αυτό πρέπει να ήταν το πρώτο ειλικρινές encore που πετυχαίνω σε live ξένου σχήματος στην Ελλάδα.
Συνολικά μια ιστορική εμφάνιση, από τις λίγες φορές που χαρακτηρίζεται έτσι μια εμφάνιση ξένου σχήματος στην Ελλάδα και δεν είναι η πρώτη.


Setlist:
The Chosen Few
Scorpio Curse
The Nightchild
Return Trip
Satanic Rites of Drugula
Black Mass
Witchcult Today
Dopethrone
-Encore-
Funeralopolis


video credit:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin