11.12.10

Fudge Tunnel.

Πολλοί τους ξέρoυν απλά ως την μπάντα του Alex Newport, που έφτιαξε μαζί με τον Max Cavalera τους Nailbomb, πρόκειται όμως για μια ιστορική και προοδευτική μπάντα, και μάλλον την πρώτη ευρωπαϊκή που έπαιξε (κάτι σαν) sludge.


Hate Songs In E Minor (1991)
To ντεμπούτο τους βγήκε σε μια εποχή που το sludge της αμερικής ήταν στην εμβρυακή του φάση (ντέμος κλπ), οπότε κατά βάση εδώ βίσκουμε μια alternative metal μπάντα με grunge επιρροές, faith no more funkιές, μια industrial κλινικότητα στον ήχο (ο δίσκος βγήκε το 1991 από την earache. nuff said), και λατρεία προς τις πελώριες κιθάρες και τα αργά υπερ-heavy riffs. Mακρυά από αυτό που σήμερα λέμε sludge, αλλά πολύ καλό και περιπετειώδες άλμπουμ.

Creep Diets (1993)
Το δεύτερο άλμπουμ τους ήταν μια μπαρούφα και μισή και προσπερνάμε τάχιστα.









Complicated Futility of Ignorance (1994)
Το τρίτο και τελευταίο άλμπουμ τους είναι και το καλύτερό τους. Λίγο καιρό πιο πριν, ο Anselmo είχε επιμεληθεί την παραγωγή στο δεύτερο άλμπουμ των κολλητών του Crowbar, κάτι που τους είχε κάνει γνωστούς στο 90ς μέταλ κόσμο, και οι Fudge Tunnel επηρεάστηκαν κατά πολύ από αυτή την επιτυχία. Οι funkιές έχουν φύγει, και τον πρώτο ρόλο εδώ παίρνουν τα κτηνώδη riffs δημιουργώντας την γνωστή απεγνωσμένη sludge ατμόσφαιρα. Δεν είναι τόσο ακραίο όσο πχ οι συνεχιστές Iron Monkey, ίσως με τα σημερινά δεδομένα να μην θεωρείται sludge, αλλά είναι ένα πάρα πολύ ζόρικο άλμπουμ, ίσως το πρώτο (σχεδόν) sludge αλμπουμ της Ευρώπης.

Για κάποια χρόνια (ως τις αρχές των 00s), οι Fudge Tunnel -μαζί με τους Floodgate- ήταν σημείο αναφοράς για τους μουσικοκριτικούς όταν περιέγραφαν sludge μπάντες.


http://www.myspace.com/ftunnel

1 σχόλιο:

Raggedy Man είπε...

Διαφωνώ για το "creep diets"... Παίζει να γαμήθηκε από την παραγωγή, αλλά, όπως και να 'χει, το γουστάρω γάματα. Πολύ παρεξηγημένη και αληθινά μεγάλη μπάντα.

LinkWithin